Starten met een Brede School (2012)

Op 24 oktober 2012 organiseerde het Steunpunt Diversiteit & Leren met de steun van het Departement Onderwijs en Vorming de studiedag “Starten met een Brede School’, dit naar aanleiding van de nieuwe publicatie "Starten met een Brede School. Stappen en aandachtspunten". Dit boekje is het vierde in een reeks over het hoe en waarom van Brede Scholen.

Plenum

 

De voormiddag bestond uit een plenair moment waarin we ingingen op verschillende belangrijke aandachtspunten bij het starten met een Brede School. We hadden het genoegen te kunnen uitpakken met een grote naam en expert in het Brede School-denken: Alan Dyson kwam speciaal overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk. Hij zoomde in op wat een Brede School betekent, wat de meerwaarde is en waarom starten met een Brede School een goed idee is. Maar ook enkele bevlogen bredeschoolcoördinatoren kregen het woord en gaven vanuit de praktijk tips geven aan ieder die wil starten of net gestart is met een Brede School.

Introductie: Starten met een Brede School

Prof. Piet Van Avermaet & Lia Blaton, Steunpunt Diversiteit & Leren, de powerpointpresentatie kan je hier bekijken.

Beyond the School Gates: An International Perspective on Community Schools

Prof. Alan Dyson, Centre for Equity in Education, Manchester University

Tips van ervaren bredeschoolcoördinatoren

Sessies

In de namiddag konden de deelnemers kiezen uit zeven verschillende sessies.Daarin werd aandacht besteed aan verschillende stappen in het opstartproces van de Brede School.

Organisatie van de Brede School aan de hand van enkele werkvormen

Fanny Grooten & An Claeys, Platform Brede School Brussel

Rekening houden met participatie in de Brede School

Saskia Vandeputte is projectmedewerker Competentiegericht onderwijs/breed evalueren van het Steunpunt Diversiteit & Leren en zelfstandig trainer/procesbegeleider op vlak van o.a. innoverende leermethoden, participatief leren en werken.

Het creatieve proces: van brainstorming tot concrete acties

Karl Raats heeft uitgebreide ervaring in binnen- en buitenland met de meest uiteenlopende creatieve vraagstukken in ngo’s, overheden, kmo’s en multinationals.

Projectcyclusbeheer: een handige tool bij het uitbouwen van een werking

Bea Abts is medewerker van South Research. South Research is gespecialiseerd in het participatief project- en programmabeheer (projectcyclusbeheer).

Brede School: de ruimtelijke vertaling

Hannah Bohez, stafmedewerker, afdeling kennis en advisering,  AGIOn. Het rapport kan je bekijken op de website van AGIOn
Anne van der Kooi is lector Brede School aan de Hogeschool Rotterdam. Daarnaast is hij eigenaar van advies- en managementbureau Septool.
Katrien Germeys & Nathalie Colombini zijn experten bij Ethias verzekeringen

Samenwerken over sectoren heen

Lies Beunens, Stafmedewerker Samenlevingsopbouw Vlaanderen.

Brede School: een snelcursus

Lia Blaton is projectmedewerker Brede School van het Steunpunt Diversiteit & Leren. Ze volgt ontwikkelingen op vlak van Brede School in Vlaanderen en Brussel op. Momenteel brengt ze in kaart op welke wijze Brede School een plaats krijgt binnen het lokale beleid.

Slot

De studiedag werd afgesloten met verhalen over samenwerken met groot en klein, durven op stap gaan en met veel vuur aan hetzelfde zeel trekken (door Veerle Ernalsteen), gevolgd door een kleine receptie om na te kaarten en ideeën uit te wisselen.