Picto-play: kinderen & jongeren ontwerpen publieke (speel)ruimte

Doel

Picto-play is een methodiek (ontwikkeld door Kind & Samenleving) om kinderen en jongeren publieke (speel)ruimte te laten ontwerpen.

Voor wie

Picto-play kan gebruikt worden door elkeen die kinderen & jongeren inspraak wil geven bij het ontwerpen van een publieke (speel)ruimte.

Tijd

Voorbereiding (halve dag) & uitvoering (halve dag).

Hoe

Aan de hand van iconen kunnen kinderen (vanaf ca. 9 jaar) & jongeren collages maken voor de inrichting van een publieke ruimte. De collages die gemaakt worden houden het midden tussen een lijst met het programma van eisen en een meer ruimtegericht ontwerp. Het daagt kinderen en jongeren uit om verder te denken dan klassieke speeltoestellen en standaard straatmeubilair.

Voor de begeleider

In de handleiding bij deze methodiek vind je heel wat concrete tips over de verschillende stappen van Picto-Play. De eerste checklist is heel belangrijk: aan de hand van het beantwoorden van een aantal basisvragen kan je nagaan of je een daadwerkelijk inspraakproces kan opstarten.

Verloop

Het verloop wordt uitgebreid beschreven in de handleiding, die ook heel wat voorbeelden bevat. We lijsten hier de verschillende stappen op en geven heel kort uitleg bij de verschillende fasen van het proces.

Begeleider (de eerste stappen worden gezet door de begeleider)

Stap 1: Check before you start

Om een echt inspraakproces op te starten, moeten er een aantal randvoorwaarden vervuld zijn. Vul de checklist in en ga na of u kan starten.

Stap 2: achtergrond voor de collage kiezen en ruimtelijke grenzen aflijnen

In deze stap kiest u welke ruimtelijke beelden u gaat gebruiken als achtergrond voor de collage. In de handleiding worden verschillende mogelijkheden opgesomd en worden aandachtspunten geformuleerd.

Stap 3: Iconen kiezen en thematische grenzen voor inspraak aflijnen

Selecteer de iconen met zorg. Immers, wanneer je inspraak geeft aan kinderen & jongeren is het belangrijk dat er met hun ideeën, visie, mening achteraf ook daadwerkelijk iets gedaan wordt. Kies daarom goed de iconen waarmee kinderen & jongeren aan de slag kunnen gaan. Overleg ook met de beleidsverantwoordelijken en de ontwerper, zo kunnen duidelijk krijtlijnen uitgetekend worden.

Stap 4: De sessie praktisch voorbereiden

Contacteer groepen en begeleiders en maak het materiaal klaar.

Stap 5: De sessie opbouwen en de collage-opdracht daarin een logische plaats geven

De collage-opdracht vormt een deel van een geheel. In de handleiding wordt volgend stramien beschreven:

  1. Inleiding en voorstelling van het project
  2. Proberen een zicht te krijgen op het huidige ruimtegebruik en de huidige betekenis van plekken.
  3.  De eigenlijke collage-opdracht met picto-play
  4. Uitleiding

Stap 6: De picto-play collage-opdracht uitvoeren

  1. Opdelen tot deelgroepjes en kiezen van het projectgebied
  2. Globale opdracht formuleren
  3. Iconen voorstellen en toelichten
  4. Iconen selecteren en uitknippen
  5. Iconen plaatsen op de luchtfoto/plan/foto
  6. Iconen combineren
  7. Iconen opkleven
  8. Collage voorstellen aan elkaar en feedback geven

© Kind & Samenleving vzw

Stap 7: syntheseverslag maken

Maak een syntheseverslag voor projectleiders, ontwerpers, beleidsmakers … Dit is belangrijk, want een stapel collages is voor hen veel moeilijker om door te nemen.

Materiaal

Bronnen

Kind & Samenleving ontwikkelde deze methodiek.

Meer lezen over inspraak van kinderen & jongeren bij het inrichten van de publieke ruimte?

Vanderstede, W. (red.),  Vaningelgem, F. en Dekeyser, P. (2011). Over reuzenkaarten & wegvragertjes. Inspraak van kinderen in publiekeruimteprojecten. 10 richtlijnen en 15 technieken om participatie van kinderen concreet te maken in ruimtelijke projecten. Meise: Kind & Samenleving vzw – ruimtecel.