Kameleonatelier: techniek, drama en life skills op woensdagnamiddag

Achtergrondinformatie

Basisschool de Triangel is een school met drie vestigingsplaatsen in Maasmechelen. De leerlingpopulatie is heel divers: op het vlak van herkomst, maar ook op het vlak van sociaaleconomische status. De leerlingen komen uit verschillende wijken uit de omgeving waardoor de school een afspiegeling van de buurt is. Basisschool de Triangel was van 2006 tot 2009 één van de proefprojecten Brede School. De school werkte echter voorheen ook al erg vaak samen met tal van buitenschoolse organisaties en partners om voor de kinderen een kansrijke omgeving te creëren. De school trekt de kaart van Brede School en communiceert dit zo op de website en met de ouders.

Basisschool de Triangel omschrijft het concept Brede School als volgt:

“Brede School houdt in dat kinderen tijdens en na de schooluren een brede leer- en ontwikkelingsomgeving wordt aangeboden. We willen kinderen heel veel laten ervaren en exploreren. Hierbij staat een goede totale ontwikkeling als hoofddoelstelling voorop. Daar waar mogelijk en wenselijk doen we dit in samenwerking met diverse externe partners.” (Bron: Website basisschool de Triangel, geraadpleegd op 14/08/2012.)

De initiatiefnemer en coördinator van deze Brede School is Basisschool de Triangel. Er wordt samengewerkt met heel wat externe partners. Per week wordt gedurende ongeveer twee lestijden overlegd met de partners, daarnaast worden er ook andere overlegplatformen bezocht, zoals het Lokaal Overlegplatform (LOP).

Partners in de Brede School zijn: LOP Maasmechelen, de onderwijsdienst van Maasmechelen, en speelpleinwerking Saenhoeve. Verder zijn ook een Italiaanse vereniging betrokken (Italiaanse Taal & Cultuur en CO.A.SCIT), de Turkse vereniging, een boksproject, de muziekacademie en basiseducatie. Afhankelijk van bepaalde noden worden ook andere partners aangesproken.

Centraal in deze Brede School staat het bieden van maximale kansen voor alle kinderen. Het gaat niet alleen om kinderen van de school, maar ook die van de wijk, alsook om ouders en buurtbewoners. De school werkt met specifieke doelgroepen, maar heeft bij het organiseren van projecten telkens heterogene groepen voor ogen, zodat iedereen wel vaart bij wat aangeboden wordt.

Beschrijving

Het kameleonatelier is een atelier dat op woensdagnamiddag georganiseerd wordt op school voor kinderen van de school. Centraal in het atelier staat het werken rond techniek, drama en life skills. De ateliers worden begeleid door monitoren van het speelplein de Saenhoeve.  Deze monitoren, vaak oud-leerlingen van de school, krijgen een opleiding om deze ateliers te geven. De ruimte zelf, waar de ateliers doorgaan, werd ingericht tijdens de proefprojectperiode.

Elke woensdagnamiddag is een ander leerjaar aan de beurt. In dit atelier krijgen kinderen de kans om zich op verschillende manieren te ontplooien. Er wordt enerzijds aandacht besteed aan aspecten die tijdens de schooluren soms minder aan bod komen, zoals artistieke talenten, spel, sociale ontplooiing … Anderzijds worden er voortdurend verbindingen gezocht tussen de ontwikkeling van de kinderen op school en daarbuiten. Kinderen ervaren deze namiddag niet als ‘school’: de ludieke manier waarop activiteiten worden begeleid en de keuze van materialen maken dat kinderen met veel plezier (het is niet verplicht) naar het atelier trekken.

Leerkrachten wonen af en toe deze ateliers bij en zijn zeer enthousiast over wat ze zien: leerlingen tonen immers andere talenten, functioneren in deze andere setting soms anders, … Leerlingen zelf ontdekken in deze ateliers, op woensdagnamiddag, een nieuwe wereld: begeleiding door monitoren, andere aanpak, ...

Meer informatie

Blaton, L., Vranken, J., Weustenraad, J. & Schmidt, E. (2012). Wat gebeurt er in een Brede School? Schoolleiding- en Begeleiding: school en samenleving (Leerrijk).

Basisschool de Triangel