Jongeren prikkelen voor kunst en cultuur

Achtergrondinformatie

MijnLeuven, het jongerenlabel van de Jeugddienst van de Stad Leuven zette samen met partners uit andere beleidsdomeinen een werking op om jongeren te prikkelen voor kunst en cultuur in de vrije tijd én om scholen te inspireren, tools en een netwerk aan te bieden om zelf aan de slag te kunnen met kunst en cultuur. Deze werking werd in 2010 opgestart als een van de proeftuinen Brede School (vanuit sociaal-cultureel werk - jeugd) binnen het participatiedecreet en werd gefinancierd door deze subsidies en de stad Leuven (jeugddienst en cultuurdienst).

Zowel in het jeugd- als in het cultuurbeleidsplan van de stad Leuven staan volgende doelstellingen ingeschreven: “jongeren toeleiden naar het rijke culturele aanbod en van Leuven een meer jongerenvriendelijke stad maken”. De jeugddienst werkt samen met 30CC en een aantal secundaire scholen en tijdens de eerste twee projectjaren ook met Magda (een cultuureducatief netwerk in Leuven en Vlaams-Brabant). De projectsubsidies liepen af op het einde van de zomer 2013, momenteel loopt het project nog een laatste schooljaar verder. Hiervoor werden subsidies gevonden bij Europa via Youth in Action. Ook de stad geeft vanuit jeugd en cultuur nog één jaar middelen voor dit project. Het project eindigt in de zomer van 2014: "Nu is het gedaan met mijnGoesting doen, maar vanuit mijnLeuven zullen we blijven inzetten op fijne projecten die vertrekken vanuit jongeren."

Beschrijving

Dit bredeschoolproject zet op school een jeugdwerker in die samen met de tieners uitzoekt welk cultureel aanbod in Leuven interessant is voor jongeren, hen aanspreekt en hen uitdaagt. Via teasers, die jongeren tijdens, voor en na schooltijd warm maken voor één bepaald cultureel initiatief, krijgen de tieners van alle betrokken scholen informatie over het culturele aanbod in hun studentenstad. Bij elke teaser hoort een wegwijzer (bv. gratis toegangskaarten of omkadering van het culturele initiatief, zoals deelname aan het kortfilmfestival) die inzet op het bekendmaken van de culturele activiteit (binnen en buiten de school). Verder zijn er ook brugactiviteiten: actieve workshops, coachings en gesprekken. Elk initiatief biedt aan geïnteresseerde jongeren ook een kunsteducatief traject aan (bijvoorbeeld zelf een kortfilm maken).

De inschakeling van een school-jeugdwerker leidt naar een verhoogde deelname van jongeren aan het vrijetijdsaanbod buiten de schooluren.

Vier principes staan centraal:

  1. Participatie van jongeren

    Zij zelf staan in voor de keuze van aanbod, bedenken van leuke teasers, zoeken naar verrassende en ‘coole’ ideeën voor het ganse traject, maken van affiches, betrekken van andere leerlingen. De jeugdwerker begeleidt deze cultuurgroepjes op school.

  2. Participatie van leerkrachten

    Leerkrachten promoten de activiteiten, ondersteunen de jongeren. Op elke school werd met een aantal leerkrachten een visiegroep cultuur opgestart, begeleid door een medewerker van Mooss. In deze visiegroep wordt nagedacht over wat cultuur is, wat het op school kan betekenen en wordt een eigen visie en een plan van aanpak uitgewerkt voor cultuur op hun school, …

  3. Jeugdwerker op school

    De jeugdwerker op school begeleidt de jongeren en leerkrachten. Maar daarnaast maakt hij ook werk van het zo goed mogelijk leren kennen van de jongeren. Hij spreekt leerlingen persoonlijk aan op wat hen kan interesseren en boeien.

  4. Cultuur(educatief) netwerk

    Lokale kunstenaars breken in op school en het cultuureducatieve aanbod van de Stad Leuven wordt benut. Er wordt geprobeerd het culturele netwerk van de school zo groot mogelijk te maken door de school in contact te brengen met het CC, en andere cultuur(educatieve) organisaties en met lokale kunstenaars.

Bekijk hier een informerend filmpje:

Betrekken van de leerkrachten van scholen staat ook op het programma. In het eerste jaar werd gewerkt met twee scholen (drie trajecten per school).  Tijdens het tweede projectjaar ging veel aandacht naar het cultuurbeleid van de aangesloten scholen. Een extra school werd toegevoegd en vier trajecten per school werden doorlopen. In het derde jaar werd opnieuw een school toegevoegd, zo werd gekomen tot het definitieve aantal van 4 scholen. De scholen die het meeste hadden opgestoken begonnen aan een zoektocht naar verzelfstandiging van het project en de uitvoer van hun cultuurbeleid. Dit gebeurt afhankelijk van de school met vallen en opstaan. Het vierde en laatste projectjaar wordt vooral gefocust op het vergroten van de impact, zowel bij leerlingen als leerkrachten, de school en de Leuvense cultuursector. Er wordt dan ook slechts één traject per school uitgewerkt, maar wel een veel langer, diepgaander en intensiever traject dat alle betrokken partijen de tijd/kans geeft om volledig onder gedompeld te worden. De focus komt dus meer te liggen op het verhogen van culturele competenties bij jongeren.

Bij dit jarenlange proces wordt mijnLeuven steeds vaker zowel door onderwijs als door cultuur erkend als intermediair tussen de leefwereld van jongeren en het Leuvense culturele aanbod.

Gedaan met mijnGoesting doen

Na 4 jaar is dit project ten einde.  In volgende tekst wordt teruggeblikt op 4 jaar ‘mijnGoesting’ met enkele spilfiguren uit het project: leerling Andreea, kunstenaar Ief Spincemaille, 30CC medewerker Fernande Stas, Braakland medewerker Adriaan Van Aken, leerkracht Edelhard Moens, kunstenaar Sammy Ben Yakoub, muzikant Jo Zanders, leerling Lies en mijnLeuven jeugdwerker op school Hans Dockx. In het verslag vind je heel wat nuttige tips, lessen, aandachtspunten voor het bundelen van cultuur, jeugd en onderwijs.

Als we één ding kunnen onthouden is het wel dat jeugdwerk op school best kan. En dat jeugdwerk en cultuur eigenlijk niet zo’n vreemde combi is.

Meer informatie