Gezonde voeding

Achtergrondinformatie

Brede School Ledeberg werd in 2008 opgestart. Vanuit het stedenfonds werden middelen voorzien vanuit de Stad Gent voor een coördinator. De stad Gent benaderde Samenlevingsopbouw Gent om deze taak in Ledeberg op zich te nemen. De eerste jaren was een voltijdse coördinator aangesteld, sinds 2012 is dit gereduceerd tot een halftijdse functie. Eind 2013 werd de coördinatie weer overgenomen door de stad Gent (Pedagogische Begeleidingsdienst). Bij de start van het project (Brede School Ledeberg, 2009) werd een diepgaande terreinverkenning uitgevoerd (Schmidt, 2009 Schmidt, E. (2009). Terreinverkenning Brede School Ledeberg. Signalenbundel. Op basis van de bevraging van ouders, scholen en organisaties. Gent: Samenlevingsopbouw Gent. ). Ouders, kinderen, acht scholen en vijftien verschillende organisaties werden bevraagd. Op basis van deze uitgebreide terreinverkenning werd een signalenbundel samengesteld. Vier centrale thema’s kwamen naar boven:

  1. Kinderen en jongeren hebben kansen om te bewegen.
  2. Bewoners, organisaties en scholen maken kennis met de wijk en haar mogelijkheden (informatiedoorstroom).
  3. Kinderen en jongeren kunnen op een veilige manier buiten spelen.
  4. Vrije tijd & creativiteitsbeleving: een breder aanbod.

 In dit voorbeeld bekijken we een actie met betrekking tot gezonde voeding.

Beschrijving

Gezonde voeding in de Brede School

Centraal thema van het werkingsjaar 2011 (Brede School Ledeberg, 2011) was Gezonde voeding. In samenwerking met het wijkgezondheidscentrum werd gewerkt rond gezonde vieruurtjes. Vlak na schooltijd werden ouders en kinderen uitgenodigd om samen te kokkerellen. Ze maakten witloofbootjes, appelschildpadden, broodtorentjes … Vlak na het koken was er steeds een korte educatieve, speelse activiteit rond gezonde voeding voor kinderen én ouders. Een aantal sessies werden op school georganiseerd, andere in het buurtcentrum. Als gevolg van het project rond gezonde vieruurtjes, werd er verder gewerkt rond dit thema. Het accent werd nu gelegd op gezonde brooddozen. Per school werd gewerkt rond het samenstellen van een gezonde brooddoos onder leiding van het wijkgezondheidscentrum. Er werden ook postkaartjes gemaakt met tips om een gezonde brooddoos samen te stellen.

Meerwaarde?

Het wijkgezondheidscentrum maakte al deel uit van het samenwerkingsverband Brede School. Deze activiteit sloot helemaal aan bij de opdracht van het WGC met betrekking tot gezondheidspreventie. Met budget van het wijkgezondheidscentrum werden kaartjes gemaakt met daarop foto’s van inspirerende boterhammendozen. Deze werden ook uitgedeeld aan ouders en kinderen in de wijk. De expertise van medewerkers van het wijkgezondheidscentrum werd ingezet in de scholen waar gewerkt werd rond gezonde voeding. Werken aan gezonde voeding maakt ook deel uit van het curriculum in het onderwijs (binnen eindtermen wereldoriëntatie – gezondheid), en een gezondheidsbeleid op school.

Meer informatie

Gezond op school

Blaton, L., Vranken, J., Weustenraad, J. & Schmidt, E. (2012). Wat gebeurt er in een Brede School? Schoolleiding- en Begeleiding: Leerrijk (Plantyn).

Brede School Ledeberg (2009). Werkingsverslag Brede School Ledeberg. Intern document, Samenlevingsopbouw Gent vzw.

Brede School Ledeberg (2011). Verslag werkingsjaar 2011. Intern document, Samenlevingsopbouw Gent vzw.

Schmidt, E. (2009). Terreinverkenning Brede School Ledeberg. Signalenbundel. Op basis van de bevraging van ouders, scholen en organisaties. Gent: Samenlevingsopbouw Gent.