A'rea 2020 - Stad Antwerpen

Achtergrondinformatie

De stad Antwerpen inspireerde zich op de ‘Harlem Children’s zone’ en de uitwerking ervan in Rotterdam Zuid. In Antwerpen wil men via een Antwerp Children’s Zone een einde maken aan de negatieve impact die kansarmoede heeft op de schoolloopbaan van Antwerpse kinderen. Een Children’s Zone is een wijkgerichte, integrale aanpak tegen leerachterstand en ongekwalificeerde uitstroom. In 2016 werd een conceptstudie uitgevoerd naar wat een Children’s zone kan betekenen voor Antwerpen. In 2017 startte A’rea 2020 in de wijk het Kiel.

Beschrijving

Opzet

Samen met het project Wijkwerking op maat wil de stad de leefwerelden van de kinderen op het Kiel (huis, school en buurt) maximaal ondersteunen. Binnen deze integrale werking is er ook aandacht voor welzijn, samen leven, leefbaarheid en veiligheid, wijkvoorzieningen,…)

In oktober 2016 startte een participatief traject op het Kiel. Op maandag 24 oktober bogen meer dan tachtig deelnemers zich over de adviezen van onderzoeksgroep Rebel voor een Antwerp Children’s Zone (nu A'REA). In vijf werkgroepen dachten ze na over de wenselijke vertaling van deze adviezen voor het Kiel.

Zo legden de scholen en partners samen de basis voor concrete doelstellingen en acties voor de komende maanden en jaren. De echte lancering van toen Children’s Zone Kiel, nu A'REA 2020, kwam er begin 2017.

Op termijn moet deze samenwerking ertoe leiden dat de leerlingen in de geselecteerde wijken even goed presteren als elders in Antwerpen, de ongekwalificeerde uitstroom daalt en de doorstroom naar het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt stijgt.

Visie

In A'REA staat ieder kind centraal - ongeacht de sociaaleconomische achtergrond - en blijft iedereen aan boord, van 0 tot 25 jaar.

Ieder kind wordt benaderd vanuit een positieve waardering (een growth mindset) over de ontwikkeling van talenten en passies. Die ingesteldheid wordt bij voorkeur aan het kind zélf meegegeven in de eerste drie levensjaren. Dit is het startpunt: vanaf hier begint het doorlopen van de pijplijn. Die pijplijn staat voor een vlot parcours: kinderen stromen op een ononderbroken manier door naar een professionele carrière met de eigen interesses, talenten en passies als basis.

Kenmerkend voor A'REA: het kind is regisseur van zijn of haar eigen traject. Aan de hand van een digitaal Talentenprofiel kan iedere begeleider en leerkracht met het kind over die talenten en passies in gesprek gaan.

Er wordt gezorgd voor kwaliteitsvolle verbindingen met en tussen het kind, de leerkracht, de school en de wijk. Die zijn gericht op positieve interactie, gestoeld op wederzijdse feedback en laten toe om meerdere rollen op te nemen en verschillende interesses, talenten en passies te exploreren. Dit zijn de cruciale hefbomen die A'REA zal inzetten om de leerwinsten van het kind te vergroten. Zo komen we tot de essentie van A’REA: het vergroten van leerwinsten zodat er een ononderbroken doorstroming kan zijn naar een professionele carrière. Deze ambitie vraagt om een positieve, veilige en stimulerende context - zowel bij het gezin als in de school en de wijk. Omdat hierbij wordt uitgegaan van een goed functionerend gezin, zet A'REA samen met betrokken partners ook in op de randvoorwaarden.

Om ieder kind te laten doorstromen naar een sterke professionele carrière - het ultieme doel van A'REA - wordt ingezet op ‘het vergroten van de leerwinst’ en op ‘een positief wijktraject’, om zo, zowel de schoolresultaten als het welbevinden, te verhogen.

  • een professionele carrière voor elk kind op basis van talenten en passies
  • leerwinst voor elk kind
  • kwaliteitsvolle verbindingen 
  • geloof in groei 
  • pijplijnbenadering 
  • een integraal wijktraject

Doelen

Er werden prioritaire programma’s geformuleerd:

  1. Leertijduitbreiding

Extra-curriculaire activiteiten na de schooluren, met een eerste focus op de derde graad van de lagere school en de eerste graad van de secundaire school.

Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in een verlengde speel- en leertijd, waarbij leerkrachten bijvoorbeeld geen huiswerk, maar spel-uitdagingen aan hun themales koppelen, vrijetijdsaanbieders die inspelen op minicursussen van op school of jongeren die studentenjobs kiezen die aansluiten bij hun talenten.

De stad realiseert in samenwerking met partners (jeugd, cultuur, sport, …) een aanbod dat scholen kunnen afnemen van de stad om zo de leertijduitbreiding in de school deels te realiseren.

  1. Samenwerking welzijn-onderwijs

Scholen binnen A’REA 2020 voeren een kwaliteitsvol zorgbeleid en worden hierbij ondersteund door de stad.

Structurele samenwerking tussen onderwijs en welzijn zorgt in tweede lijn voor een extern vangnet zodat (gezins-)problematieken die de opdracht van de school overstijgen snel en correct worden doorverwezen naar en opgenomen door welzijns- en andere partners.

Zo voorziet de stad een antenne van het Centraal Meldpunt Risicojongeren op het Kiel. Jongeren worden preventief aangemeld en waar nodig begeleid om uitval te vermijden. Elke vroegtijdige en ongekwalificeerde schoolverlater komt in een traject richting kwalificatie en tewerkstelling.

  1. Aanbod voor ouders

Laagdrempelige sessies voor ouders in de school van hun kind, over verscheiden thema’s (taal, opvoedingsondersteuning, vrijetijdsaanbod, tewerkstelling, enzovoort.) De stad voorziet een basisaanbod in samenwerking met partners.

De studie van Rebel toont ook aan dat er een groot hiaat ligt in het aanbod in de wijk voor jonge kinderen en hun ouders. Op basis van de analyse in de studie breiden de partners in de wijk in onderlinge afstemming het aanbod uit.

  1. Talentenportfolio

Ieder kind heeft zijn eigen digitale Talentprofiel - een kompas om talenten te ontwikkelen over sectoren/domeinen heen - waarmee het aan de slag gaat en dat de begeleiders kunnen opvolgen.

  1. Kleuterparticipatie

Het goedgekeurde AMIF-project ‘Een goede start’ treedt in werking. Dit project onderneemt acties gericht op het verhogen van de inschrijving van kleuters en verhoogde participatie aan de schoolactiviteiten.

  1. Sterke scholen en organisaties

Scholen stemmen hun werking maximaal af op de basisprincipes van A’REA 2020 en worden hierbij begeleid waar nodig. Scholen die deelnemen aan A’REA 2020 voeren o.a. een doordacht taalbeleid en hebben een kwalitatief zorgbeleid gericht op maximale ontwikkelingskansen van alle leerlingen. De stad voorziet een begeleidingsaanbod in functie van A’REA 2020 waarop scholen en partners kunnen intekenen.

  1. Welbevinden in de wijk

Samen met het project Wijkwerking op maat zetten we in op een wijk waar iedereen zich goed voelt.

Financiering

In 2016-2017-2018 maakt de Stad Antwerpen middelen vrij voor het opzetten van A’rea 2020. Bij de uitwerking van de acties wordt telkens nagedacht hoe deze in de reguliere werking (op termijn) verankerd kunnen worden.

Partners

Stadsdiensten, scholen, partners uit de vrije tijd, welzijnspartners.

Coördinatie

De stad stelde een coördinator aan voor dit project. Er wordt nauw samengewerkt met de wijkverantwoordelijken onderwijs. 

Meer informatie

 

(toegevoegd in mei 2018)